Έγκλειστοι φρονιμίτες - Στοματογναθοπροσωπική χειρουργική εμφυτεύματα

Go to content

Main menu:

Έγκλειστοι φρονιμίτες

Πληροφορίες > Χειρουργική στόματος



γκλειστοι φρονιμίτες

Για ποιο λόγο  αφαιρούνται οι φρονιμίτες;
Οι φρον
ιμίτες εμφανίζονται στο στόμα στις ηλικίες 17-25, κάποιες φορές μπορεί  λόγω έλλειψης χώρου να παραμείνουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι, ενώ κάποιες άλλες φορές δεν υπάρχουν καθόλου. Περίπου το 85% από τους φρονιμίτες χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά, λόγω προβλημάτων που δημιουργούν, όπως πόνος, περιστεφανίτιδα (μικροβιακή λοίμωξη των μαλακών ιστών που τους περιβάλλουν), συνωστισμός δοντιών, τερηδονισμός του ιδίου ή του  παρακείμενου δεύτερου γομφίου ή παραπέμπονται από συναδέλφους ορθοδοντικούς πριν την έναρξη ή μετά από την ορθοδοντική θεραπεία. Σπανιότερα η ύπαρξη ενός εγκλείστου συνοδεύεται από την ανάπτυξη παθολογικών αλλοιώσεων, συνηθέστερα κυστικών εξεργασιών.

Υπάρχουν κάποιες φορές που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν ;
Μπορεί σε κάποιους ασθενείς να μην συστήσουμε την εξαγωγή των εγκλείστων τρίτων γομίων, αλλά  όταν προκαλούν συμπτ
ώματα πρέπει πάντα να αφαιρούνται. Παραμελημένοι  σωφρονιστήρες, είναι η συνηθέστερη αιτία σοβαρών τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων.

Είναι επώδυνη η εξαγωγή τους, πως  γίνεται;
Η εξαγωγή τους είναι μια από τις πιό συχνές  επέμβασεις που πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, ενώ μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια καταστολή ή και γενική αναισθησία. Η τελευταία προτείνεται για την ταυτόχρονη εξαγωγή των τεσσάρων σωφρον
ιστήρων, για  ιδιαίτερα ανήσυχους ασθενείς, για  ασυνήθιστα δύσκολες  εξαγωγές  και γίνεται με μία μέρα νοσηλείας (One day clinic).

΄Εχει κάποια επίδραση  η ηλικία;
Γενικά η αφαίρεση τους στις νέες ηλικίες είναι πιό καλά ανεκτή από την άποψη του λιγότερου πόνου κα
ι της ταχύτερης επούλωσης . Το οστό επίσης που περιβάλλει τον τρίτο γομφίο είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί, ενώ όταν η αφαίρεση γίνεται σε νέα άτομα πριν την ολοκλήρωση της διάπλασης της ρίζας του δοντιού η διαδικασία είναι απλούστερη.

Ποιά είναι η  συνήθης μετεγχειρητική πορεία ;
Συνήθως αναπτύ
σσεται  κάποιου βαθμού  οίδημα στην αντίστοιχη περιοχή του προσώπου μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο το οποίο διαρκεί 2-3 ημέρες, διάστημα για το οποίο συνήθως χρειάζεται να ληφθεί και κάποιο παυσίπονο.

 
 
 
Back to content | Back to main menu